És una sol·licitud de Fenin i CEOE per assegurar-ne l’accés per professionals i pacients.
El sector de la tecnologia sanitària segueix unint esforços per defensar diverses reivindicacions. Entre aquestes, destaca la urgència d’indexar els contractes públics de tecnologia sanitària.
El problema a què s’enfronta des de fa anys és la complexitat per a indexar (revisar els preus) determinats contractes públics de subministrament i serveis, com els de tecnologia sanitària, malgrat una recent modificació de la llei que permet la revisió dels preus.
Des del 2015 aquesta indexació estava reservada als contractes d’obra, contractes de subministraments de fabricació d’armament i equipament de les administracions públiques o als contractes de subministrament d’energia. Tot i això, l’augment de la inflació ha fet que moltes empreses de tecnologia sanitària es vegin ofegades davant la pujada de costos de les matèries primeres i l’energia.
Aquesta mesura, que com diem es va eliminar el 2015, actualment és més necessària que mai.
La posició de Fenin i CEOE
Una representació de la Junta Directiva de la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (Fenin), encapçalada pel president, Jorge Huertas, i el secretari general, Pablo Crespo, ha mantingut una trobada institucional amb el president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi.
En aquesta reunió, les dues organitzacions han abordat assumptes prioritaris i d’interès comú per al sector empresarial i la indústria de Tecnologia Sanitària, amb vista posada en la millora de la sanitat, l’economia i la competitivitat del país.
Així, les patronals advoquen per recuperar el model de revisió de preus anterior al 2015, que permetia actualitzar-los a l’IPC al llarg de la seva vigència.
Les dues organitzacions han mostrat preocupació per l’augment de la inflació i han coincidit en la necessitat d’indexar els contractes públics per evitar que hi hagi problemes d’accés a innovacions tecnològiques de qualitat per part de professionals sanitaris i pacients.
Recuperar el model anterior al 2015
Tant Fenin com CEOE urgeixen a l’Executiu nacional que recuperi el model d’indexació anterior al 2015, que permetia actualitzar els contractes a l’IPC, i atès que la modificació legislativa aprovada el maig del 2023 resulta impossible d’aplicar a la pràctica, en no existir indicadors públics oficials a què poder referenciar les matèries primeres amb què es fabriquen els productes sanitaris.
“És una situació preocupant. Cal garantir la viabilitat del sector a través de l’equilibri economicofinancer dels contractes públics. El risc és que hi hagi una pèrdua de competitivitat d’Espanya per disposar de la tecnologia sanitària de més qualitat i penalitzar l’atenció sanitària de professionals sanitaris i pacients”, indica el president de Fenin, Jorge Huertas.
També des de la CEOE es mostren partidaris de la indexació dels contractes. El president, Antonio Garamendi, ha recordat que des del 2018 l’Administració ha incrementat el salari mínim interprofessional (SMI) més d’un 50% sense revisar el preu dels contractes públics subscrits amb les empreses.
“Des de CEOE venim reclamant aquesta indexació, que no és altra cosa que incrementar aquests contractes al compàs dels costos, cosa que evitaria també que molts contractes públics quedin deserts, com està passant, o frenar la innovació tecnològica en un sector com el sanitari, a el que aquests avenços són vitals.”
Antonio Garamendi. President CEOE.
Una aposta per la industrialització i l’autonomia estratègica
Durant la reunió s’han abordat altres qüestions d’interès per al sistema sanitari i l’àmbit empresarial, com és el cas de la compra pública basada en valor -enfront de criteris exclusivament economicistes- i l’aplicació d’un IVA reduït als productes sanitaris.
Aquest mes d’abril es compleixen dos anys des de la reforma de la directiva europea de l’IVA que permet als Estats membres aplicar aquesta mesura en considerar-los béns de primera necessitat, però sense que Espanya hagi fet cap moviment en aquest període.
Per acabar, les dues organitzacions han aprofundit en la importància que l’Administració faci una aposta “urgent i decidida” per la industrialització i l’autonomia estratègica del país.
En aquest sentit, pel seu caràcter essencial per a la salut i qualitat de vida de la població, es considera fonamental que es posi en marxa un Pla d’Industrialització propi per al sector de Tecnologia Sanitària, que fomenti la fabricació local, permeti retenir i atraure talent , i promogui un entorn fiscal favorable.
“Comptar amb un teixit productiu sòlid i amb capacitat d’escalar la producció permetrà estar millor posicionats per fer front a qualsevol repte sanitari i de salut pública present i de futur.”
Pablo Crespo. Secretari general Fenin.
La importància del sector tecnològic sanitari
Cal recordar que el sector de tecnologia sanitària es consolida com a motor econòmic del país, generador d’ocupació qualificat i impulsor de la marca Espanya a l’exterior.
Així es desprèn de la Memòria de Sostenibilitat 2023 de la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària.
“El Sector de Tecnologia Sanitària a Espanya va créixer un 4,5% el 2023 i va assolir una facturació conjunta de 10.600 milions d’euros.”
La bona evolució econòmica es complementa amb els 4.635 milions d’euros facturats en exportacions, que suposa un augment del 7% sobre les xifres del 2022 i un 43% de la facturació total recollida per aquesta indústria.
El paper essencial d’aquest sector per al país també es constata en termes d’ocupabilitat, ja que ja genera 32.000 llocs de treball directes, fet que suposa un increment del 4,6% respecte a l’exercici anterior (1.500 nous llocs de treball), i al voltant de 100.000 indirectes.